Husk at passe på dig selv, når du lægger fliser

By:

Om det er en havegang, en terrasse eller noget helt tredje, du gerne selv vil lægge, så er det en opgave, du sagtens kan klare selv. Men når du er i gang med arbejdet, skal du huske at passe på dig selv. Jo større dine valgte sten er, desto hurtigere er de at lægge, men jo tungere er de også. Det er et fysisk hårdt arbejde, fordi de vejer, som de gør, og du skal derfor passe på dig selv, så du ikke får skader på ryggen eller andet.

Selvom du gerne vil være færdig, så du kan nyde det færdige produkt, så giv dig selv den tid, der skal til. Det giver et pænere resultat, og du kører heller ikke for hurtigt træt. Du kan også få noget hjælp af venner og familie, så I er flere, der kan deles om slæbet. Alle der er med skal dog huske nogle gode og kraftige arbejdshandsker til arbejdet.

Du kan læse en gør det selv guide om lægning af fliser i haven her.

Start fra kanten med fliserne

Når gruset er lagt og stampet, og der er målt ud med det nødvendige fald, så skal fliserne på som det sidste. For ikke at ødelægge alt dit nu helt perfekte forarbejde, så skal du starte ved kanten og arbejde dig indad. Ved at gøre det, skal du ikke til at rette gruset op igen, fordi du træder på det undervejs. Når fliserne er lagt, så har du desuden et sted at være, når du skal længere ind eller frem. Omvendt med gruset arbejder du dig udad, men af den helt samme årsag.

Du skal afslutte det hele med fugesand. I modsætning til for eksempel strandsand, der ikke er velegnet, er der her tale om kantede sandkorn i forskellige størrelser, der naturligt vil ligge sig mellem fliserne og beskytte det, du har lagt, mod regnvand, men også mod ukrudt.

Mange tror, at ukrudt i fliserne kommer nedefra og lægger en fiberdug under. Ukrudtet kommer nemlig meget sjældent nedefra, men bliver spredt ved frø gennem luften. Du vild derfor ikke rigtigt kunne undgå ukrudt med en fiberdug under fliserne. Til gengæld kan den få fliserne til at blive løse og bevæge sig for meget, og dit smukke arbejde bliver ødelagt. Spring derfor altid fiberdugen over.

Få det pæne mønster frem

Hvis du foretrækker få, men store sten, skal de lægges lige. Det giver det pæneste mønster og resultat. Her skal du desuden sikre dig, at de alle sammen bliver lagt perfekt første gang. Skal de flyttes, så vil det gå ud over underlaget, som så skal rettes til for at passe.

Har du valgt en mindre sten, så skal du lægge dem forskudt af hinanden. Det giver et spændende mønster og liv, og små sten passer ikke sammen, hvis de alle ligger på en lige linje. Ude ved dine kanter skal du så lægge sten, der er skåret til, så de passer. Det giver den lige afslutning, der gør arbejdet perfekt. Du kan – med det rette værktøj – selv skære fliserne til. Det er dog næsten umuligt at skære dem til, så et bliver helt lige og pænt, og det er derfor en metode, der bliver pæneste med sten, der har et mere groft udseende.

Det kræver noget mere i indkørslen

Er det en havegang eller en terrasse, du skal lægge, så kræver det ikke nær så meget underlag som en indkørsel. Det er ganske enkelt et spørgsmål om, at en bil vejer så meget mere, og at den derfor belaster fliser og underlag på en helt anden måde.

Er det et gangareal eller en terrasse, så kan 10 centimeter stabilgrus klare arbejdet, men indkørslen vil kræve 25. Skal du lave din indkørsel, skal du derfor forberede dig på, at det er et meget hårdere arbejde, for der skal graves rigtig meget ud, inden du overhovedet kan komme i gang.

Du kan dog være heldig, hvis du ikke skal lave en indkørsel helt fra bunden af. Er det alene køresporet eller kørefliserne, du vil udskifte, kan du klare dig med at grave ud der og supplere op med stabilgrus, så det kommer til at blive smukt og lige.

Men lige meget hvad skal du forberede dig på, at det er et rigtig hårdt arbejde.